Låt din hjärna blomma!

Skola och elevhälsa, Hälsa

..Så var namnet på den föreläsning som jag hade förmånen att lyssna till i veckan när Grundskoleförvaltningen i Malmö bjöd in till en gemensam studiedag.

Ulrika Ahlqvist från Hjärnberikad inspirerade med kunskaper om hjärnan, byggd på aktuell hjärnforskning. Våra hjärnor fick hänga med på en härlig resa bland signalsubstanser, senaste rön om tonårshjärnan och multisensoriskt lärande.

10 goda vanor för att främja en god hjärnhälsa repeterades med humor fastän budskapet var klockrent och allvarligt – vi har så mycket att vinna på att använda oss av kunskaper om hjärnan när vi utvecklar och diskuterar utbildning och måluppfyllelse i våra svenska skolor. Att träna hjärnan är viktigt och nu vet forskare hur man faktiskt KAN träna upp sina förmågor att lära och minnas.

En vana som forskare idag sett främjar hjärnhälsa är att ägna sig åt saker som du passionerat brinner för! Nyfikenhet och glädje går hand i hand med livslångt lärande. År det inte fantastiskt?

Andra faktorer är nära relationer och beröring – en trygg hjärna blir en smart hjärna, återhämtning och vila – meditation och avslappning, hälsosam och hjärnsmart mat med nyttiga fetter, positiva tankar, att lära sig nya saker och att vistas i nya miljöer.

Jag tänker att det är det finaste vi kan ge våra elever – förmågan och kunskaper att kunna förstå och utveckla sitt eget tankesätt och att ge dem redskap att främja en hållbar livsstil som varar för livet. Att anpassa lektioner och undervisning till hur hjärnan faktiskt är byggd istället för att bygga in stress i våra barn med för mycket stillasittande och långa arbetspass.

 

 

Är du nyfiken och vill veta mer?

Kontakta oss gärna på
info@suntfokus.se

"De 5 bästa tipsen för föräldrar"

Anmäl dig till nyhetsbrevet här så får du ett nytt tips varje vecka under 5 veckor helt gratis.

Tack för ditt intresse! Kolla din inkorg och bekräfta din epost. Jag kommer sedan att kontakta er och ge er mer information angående erbjudandet.